Butternut tikve


Rugosa butternut (Cucurbita moschata)

Rugosa butternut, vrsta iz Italije, također se naziva i Violina zbog oblika koji podsjeća na violinu i također kikiriki. Veličina ploda 10 do 12 x  20 cm, a težina 2 do 4 kg. Meso tikve je narančasto, slatko i koristi se za juhe, kolače i sl. Dospijeva za 130 do 140 dana i skladišti se 4 do 6 mjeseci.

Butternut 1 (cucurbita moschata)

Kompaktna srednje velika puter tikva žućkaste boje i kruškolikog oblika. Veličina oko 30 cm i težina do 2 kg. Meso tikve je narančasto, čvrsto, slatkasto, aromatičnog orašastog okusa. Upotrebljava se za prženje, pire, nadjeve, pite, juhe, kolače, marmelade. Mladi plodovi se mogu jesti nekuhani. Dospijeva za 90 dana i skladišti se do 12 mjeseci.Butternut 2 (Cucurbita moschata)

Butternut s vrlo kompaktnim plodom. Vriježasta biljka koja zahtijeva 2 metra kvadratna. Plod je svijetlo smeđe boje, izduženog kruškolikog oblika. Veličina 10 do 15 x 30 cm, a težina 2 do 4 kg. Meso tikve je tamno narančasto i slatko. Koristi se za juhe, pite, pečenje i prženje, te za mnoga druga jela. Dospijeva za 110 dana i skladišti do 12 mjeseci.

Piena di Napoli (Cucurbita moschata)

Vrsta iz Italije gdje se još uvijek intenzivno uzgaja. Biljka je vriježasta, zahtijeva oko 3 do 4 metra kvadratna. Plod je zelene boje, cilindričnog oblika. Veličina je 20 do 30 cm x 60 do 120 cm, a težina 10 do čak 80 kg. Meso tikve je tamno narančasto, malo vodenasto i vlaknasto, dobre kvalitete. Zbog svoje veličine ove tikve se najčešće prodaju u dijelovima. Koristi se za juhe i slastice. Dospijeva za 140 do 150 dana i skladišti se od 3 do 6 mjeseci.


Razne


Muscade de Provence (Cucurbita moschata)

Muškatna francuska vrsta koja ima vrlo dugi period sazrijevanja i trebala bi se brati što je kasnije moguće, te dozrijeva i nakon branja. Tikva je rebrasta, spljoštena, okrugla, s uvučenom stabljikom. U početku tamnozelene boje te postupno pri dozrijevanju sve više smeđa. Veličina ploda je 30 do 50 cm x 15 do 30 cm, a težina od 6 do 40 kg. Meso tikve je izvrsne kvalitete, čvrsto, aromatično i slatko, narančaste boje, blago vodenasto. Koristi se za juhe, marmelade,  pite i kolače. Vrijeme dozrijevanja 120 do 130 dana. Skladišti se od 3 do 8 mjeseci.

Yuxijangbinggua (Cucurbita moschata)

Vrsta koja potječe iz Kine. Vriježasta biljka koja zahtijeva 2 do 3 metara kvadratnih. Plod je u početku svjetlo zelene boje, zatim smeđe na kraju dozrijevanja, jako naborane i rebraste. Veličina 15 x 5 do 8 cm, a težina 500 do 2000g. Meso tikve je narančasto, odlične kvalitete. Koristi se za juhe, pire, pite i slatka jela. Dospijeva relativno dugo (zato je po mogućnosti treba saditi ranije), 140 dana i skladišti do 4 mjeseca.Chirimen (Cucurbita moschata)

Vrlo lijepa, ukusna i dekorativna muškatna tikva. Plod u početku tamno zelen, zatim plavkast te poslije crvenkasto smečkast. Okrugle i spljoštene, rebraste. Veličina 15 x 10 cm i težina 1 do 1,5 kg. Meso tikve je svjetlo narančasto i slatko. Koristi se za juhe, pire, kolače, slatka jela. Dozrijeva za 110 dana i skladišti 4 do 8 mjeseci.